Omgeving

De Omgeving

Vrådal is een dorp in de Noorse gemeente Kviteseid in de provincie Telemark. Vrådal telt ongeveer 200 inwoners en ligt aan het meer Nisser. Ons vakantiehuis Dalsroa is in 2017 gebouwd tegen de zuidhelling van het dorp en staat in een ruim opgezet hyttefjell met een aantal andere villa's. Op 10 minuten rijden van het huis, aan de overkant van het meer, bevindt zich de skipiste van Vrådal. Vanaf midden december tot begin april kan hier goed geskied en gelanglauft worden. Er loopt zelfs een langlaufpad recht onder ons huis door, dus voor de fanatieke wintersporter is er genoeg te beleven. Wanneer de dagen wat langer worden en de sneeuw verdwenen is, zijn er mooie wandelingen vanaf het huis te maken. In de nabije omgeving zijn er al een aantal middelhoge toppen te beklimmen, maar wanneer je in de auto stapt ben je op een uurtje rijden bijvoorbeeld al bij de Hardangervidda, de grootste hoogvlakte van Europa. Geniet u meer van een relaxte vakantie, dan behoren kanoën en zwemmen in het meer zeker tot de opties.

Klimaat

In de zomer is de maximale dagtemperatuur normaal tussen de 20 - 25 °C en het kan zelfs oplopen tot 30 °C. De dagen zijn lang en er is veel zon. Op de langste dag wordt het nauwelijks donker. De watertemperatuur van het meer loopt daardoor op tot boven de 20 °C, wat zwemmen zeer aangenaam maakt.

De winter begint eind november en de skigebieden gaan open vanaf midden december. De pistes worden de gehele winter geprepareerd en vanaf januari is er in het gehele gebied sneeuwzekerheid. De pistes blijven open tot Pasen. Gedurende de winter is de gemiddelde temperatuur -3 tot -5 °C. De sneeuwhoogte kan in het dal gemakkelijk boven de 1 meter zijn en op de piste zelfs boven de 2 meter.

April en mei staan in het teken van het voorjaar en kunt u genieten van de frisse kleuren en de prachtige bloei. Telemark is namelijk ook het grootste fruitgebied van Noorwegen. In de herfst kunt u genieten van de Indian Summer en is het de tijd om paddenstoelen en verschillende soorten bessen te plukken.

Winkels

Vrådal heeft een aantal winkels aan de hoofdstraat van het dorp, waaronder een supermarkt, een kleine VVV, een (winter)sport winkel, een fitness-studio, een zilversmid en een kunstatelier. De supermarkt - op 10 minuten wandelen - is groot genoeg om dagelijkse boodschappen te doen, maar voor grotere boodschappen raden wij aan om naar Kviteseid (15 min) of Seljord (30 min) te rijden.

Horeca

Even geen zin om zelf te koken? In Vrådal kunt u in de zomer en winter prima terecht bij Hotel Straand voor een lekker diner of buffet. In de zomer is er een speciaal fastfood service punt aan het meer en in de winter kunt u prima terecht bij Panorama Ski voor uw lunch en avondeten. Verder is er nog een koffiebar in het dorp te vinden.

Locatie

Er zijn verschillende opties om naar Vrådal te reizen. In de eerste plaats kan er met de auto naar Noorwegen gereden worden. Vanuit Nederland is dit grofweg 1200 km inclusief een overtocht met een veerboot. De reistijd van de haven naar keuze in Noorwegen naar Vrådal bedraagt tussen de 2 tot 3 uur. Er zijn verschillende opties voor het nemen van de veerboot. Zo kunt u vanuit Hirtshals of Fredrikshavn met Fjordline, Colorline of Stenaline naar Kristiansand, Larvik, Langesund of Oslo varen. Afhankelijk van de gekozen vertrek- en aankomsthaven duurt de reistijd tussen de 2 tot 4,5 uur voor dagboten. De overtocht met de nachtboot tussen Fredrikshavn en Oslo duurt 12 uur. Reizen met het vliegtuig is ook een prima optie. Er kan gevlogen worden op Oslo Gardemoen of Oslo Torp, wat slechts op 2,5 uur verwijderd ligt van Vrådal. De prijs per ticket varieert tussen de 100 tot 200 euro. Vrådal is ook met het openbaar vervoer bereikbaar, wat ongeveer 3 uur duurt vanaf Oslo Torp of Larvik.

nl_NL